Glasskriget - Boyd, William (1984)
ISBN 9100461946
Förlag Bonnier
Tryckt år 1984
Format Inbunden (220 x 140 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Thomas Preis
Omslag Johan Ogden
Handling
"Det är alldeles för hett för långvariga strider, vi komma alla att smälta som glass i solen."
Brittisk soldat i Afrika i brev hem 1914

Militärt var första världskrigets strider mellan de brittiska och de tyska kolonierna i Östafrika något av en fars - de upphörde först tre veckor efter vapenstilleståndet därför att de två små arméerna helt enkelt glömts bort i den allnmänna fredsyran. Men kriget var början till Imperiets undergång, ett farväl till en gammal världsordning, och det var blodigt och grymt för dem det drabbade.

GLASSKRIGET är en stort anlagd roman om människor som blir offer för sina egna känslokonflikter och för detta bortglömda krig i Afrika:
Den engelske officeren Gabriel Cobb får brutalt lära sig att både kriget och kärleken är helt annorlunda än han trott, hans unga hustru Chans inser att hon gift sig med fel man, och hans bror Felix rivs av skuld och vrede ut ur sin trött likgiltiga livshållning. Farmaren Temple Smith får se allt han byggt upp raseras, när Erich von Bishop på andra sidan gränsen förvandlas från fryntlig granne till kyligt plikttrogen fiende medan hans fru Liesi går genom kriget innesluten i sin trygga kvinnlighet, omedveten om de passioner hon uppväcker.

WILLIAM BOYD manövrerar sin historia med den borne berättarens överblick och sinne för miljö, atmosfär och människor, som han fångar med både medkänsla och humor.

GLASSKRIGET är ett gripande och underhållande mästerprov av en ung författare som med stark självständighet förvaltar den stora engelska romantraditionen.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 84
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Bonniers Grafiska Industrier AB
Antal sidor 386
Orginaltitel An Ice-Cream War
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1982