Bevisbördan - Bodelsen, Anders (1974)
ISBN 9146120564
Förlag Wahlström & Widstrand
Tryckt år 1974
Format Inbunden (220 x 140 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Nenne Runsten
Omslag Stefan Lindberg
Handling
Martin Bendix är taxichaufför i en liten landsortsstad. En dag kallas han till ett rutinförhör hos polisen i samband med ett mord på en ung flicka. En lång rad omständigheter - inte minst hans egen oförmåga att bedöma och hantera sin situation - gör att han fängslas för ett brott han är fullständigt oskyldig till. Hela rättsmaskineriet träder i
funktion, vilket innebär en för Bendix obegriplig, förnedrande och nedbrytande process. Och bara två personer - utom läsaren - vet att Bendix är oskyldig: han själv och mördaren.
Bevisbördans starka spänning bygger alltså inte på en polisjakt efter en mördare utan på den ytligt sett dramatiska men i verkligheten gastkramande skildringen av en oskyldigs vanmakt i den främmande värld som domstols- och polismiljön utgör. Det räcker tydligen inte med att vara oskyldig: man måste också förstå de svåra orden, kunna uttrycka sig på ett speciellt språk, kunna tänka snabbt och smart. Vi har yttrandefrihet - för dem som förstår att yttra sig. Det är i grunden denna oerhört viktiga problematik Bodelsen tar upp i kriminalromanens form och uppnår en thrillerartad men framför allt mänsklig spänning. Det har en egenartad och djupt skakande effekt på läsaren att tvingas till identifikation med Bendix och själv uppleva hela rättsapparaten från ett underläge: att tvingas inse de många svåra lärdomar som långsamt tränger sig in i Martin Bendix motsträviga medvetande - fram till det tragiskt ironiska slutet. Bevisbördan har av en enig dansk press bedömts som en ny höjdpunkt i Bodelsens författarskap, efter en rad framgångsrika och särpräglade romaner med kriminalmotiv.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 124
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Beyronds Tryckeri AB
Antal sidor 245
Orginaltitel Bevisets stilling
Orginalspråk Danska
Original Publication Year 1973
Notes
Månadens Bok