Dödens smaragder - Browne, Gerald A. (1979)
ISBN 9100439126
Genre Thriller
Förlag Bonnier
Tryckt år 1979
Format Inbunden (220 x 140 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Sven Hallén
Omslag Stefan Lindberg
Handling
Joseph Wiley, lika trött på knegandet som på sin fru, rymmer från hela klabbet, till Sydamerika. Slumpen sammanför honom med en vacker ung dam, maskerad till hippie, i verkligheten arvinge till ett finansiellt imperium. Det är genom henne han får kontakt med en skojare i kolossalformat, Sebastiano Argenti, som skaffat sig ensamrätt på världshandeln med smaragder. Han ser till att allt går hans väg med hjälp av generösa mutor på högsta nivå och brutalaste våld där inget annat biter.
Joseph Wiley låter sig värvas som agent åt Argenti men blir snabbt grundlurad. Han svär på att hämnas och med hjälp av hippieflickan och några colombianska vänsteryttrar verkställer han, mot alla odds, sin geniala plan att knäcka den allsmäktige smaragdkungen. Han gör det med makalös fräckhet och kallblodighet och ett uppbåd av tekniska finesser, som kommer både smaragdkung och läsare att ge sig på nåd och onåd.

Gerald Browne har tidigare skrivit några romaner - men med Dödens smaragder gör han sitt verkliga genombrott. Det är en thriller av den riktiga sorten, konturskarp i miljöskildringen, laddad med fart och humor och med en handling som omsorgsfullt byggs upp till en andlöst spännande klimax.
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 133
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Bonniers Grafiska Industrier AB
Antal sidor 338
Orginaltitel Green ice
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1978