Hawklinemonstret - en skräckroman från Västern - Brautigan, Richard (1976)
ISBN 9146126058
Förlag Wahlström & Widstrand
Tryckt år 1976
Format Pocket (190 x 115 mm)
Land Sverige
Språk Svenska
Översättning Cai Melin
Omslag Per Åhlin
Handling
Tiden är 1902 och platsen Oregon, USA. Magic Child, en 15-årig indianflicka, vandrar in i fel horhus i sitt sökande efter två män som skall kunna döda det monster som har sin boning i isgrottorna under källaren i Miss Hawklines kalla gula hus. De män han hittar råkar bli Greer och Cameron, skickliga och ansedda yrkesmän i professionen att mot hederlig betalning göra slut på för uppdragsgivaren misshagliga typer - män med den omisskännliga air av auktoritet som skvallrar om att de kan hantera vilken situation som helst med ett minimum av ansträngning och ett maximum av effekt. Beväpnade till tänderna anträder de tillsammans med Magic Child resan till det gula huset och monstret.
De bisarra, fasansfulla, komiska, poetiska, sensuella, vilda möten och begivenheter som sedan drabbar våra oföränderligt orubbliga hjältar måste författaren få beskriva själv. Hans kombination av mystik och konkretism, spänning och kvickhet, poesi och realism ackompanjerar den yttre handlingen med sofistikerade ackord av snabbt varierande klangfärg och djup, ständigt skapande nya sinnesintryck och associationer, Han är cool som en klassisk västern, sanslöst vild som en bröderna Marx-fars, mysteriös som en skräckroman från 1800-talet. Och oavbrutet underhållande.
Richard Brautigan har tidigare skrivit fyra romaner, flera diktsamlingar och en novellsamling. Hawklinemonstret utgör en fin illustration till Harvard Reviews omdöme: "Han är en av de mest begåvade förnyarna av litteraturen och en av Amerikas mest suveränt talangfulla och betydande författare."
Personal Details
Collection Status In Collection
Index 110
Read It Yes
Product Details
Tryckt av Schmidts Boktryckeri AB
Antal sidor 156
Orginaltitel The Hawkline Monster
Original Subtitle A Gothic Western
Orginalspråk Engelska
Original Publication Year 1974
Notes
W & W serien 412